Activitats realitzades

 • Assesorat per un Comitè d’Estudis format per 20 acadèmics i empresaris de gran prestigi.
 • 55 estudis realitzats.
 • 38 Documents d’Economia Industrial publicats.
 • 37 presentacions-debat sobre els estudis realitzats.
 • 2 llibres editats.
 • 116 acadèmics de prestigi han contribuït als estudis.
 • 7 jornades i seminaris celebrats.
 • 40 professionals han participat com a ponents en actes de presentació d’estudis.
 • 423 empreses, associacions empresarials i institucions han estat entrevistades o han col·laborat en els estudis.
 • Una iniciativa empresarial, institucional i acadèmica.
 • Una proposta innovadora.
 • Un tractament rigorós dels problemes de la indústria.
 • El seu principal actiu: el capital relacional.
 • Les empreses: un agent clau en la raó de ser del CEI.
 • Un futur ple de reptes.

 

El Centre realitza i difon estudis i publicacions i convoca jornades, seminaris i altres iniciatives per fomentar el debat sobre l’economia industrial. Les línies d’activitat que desenvolupa i el seu contingut són les següents:

Estudis i Publicacions pròpies

Publicacions per a d’altres institucions

Estudis i Publicacions pròpies
El Centre publica Documents d’Economia Industrial, col·lecció que actualment consta de 38 estudis editats, realitzats per professionals de reconegut prestigi acadèmic.

Els Documents publicats fins a la data són els següents:

 1. Incidencia de la inversión extranjera en la mejora de la productividad. Trigo, Joaquim; Valera, Francisco; Cabañas, Alba.
 2. Determinantes microeconómicos de la productividad en la industria textil y en la confección española. López Sintas, Jordi.
 3. El Sector de componentes de automoción. Cortés, Gabriel; Suari, Joan Carles.
 4. Procesos de planificación y control: un reto para la competitividad. Vergés, Joaquim; Nicolàs, Pere; Pujol, Jaume; López, Francesc; Llorens, Albert; Schoenenberger, Jordi; Felip, Blai.
 5. Gestión de la investigación y la tecnología en las empresas de Cataluña. Escorsa, Pere; Maspons, Ramon.
 6. Factores microorganizativos de competitividad en las empresas de la alimentación en Cataluña. (Viladomiu, Lourdes; Gil, Maria dels Àngels; Melé, Jordi; Cantos, Manuel.
 7. Factores de competitividad en el sector constructor de maquinaria. Solà, Joaquim; Onteniente, Francesc.
 8. La contribución de la industria a la economía: el caso de España. Hermosilla, Ángel; Sala, Héctor.
 9. Estrategias de cooperación como medio de internacionalización: experiencias de las empresas españolas. García Canal, Esteban; López, Cristina; Rialp, Josep; Valdés, Ana.
 10. Crisis empresarial y derecho concursal: valoración económica a partir de la realidad de la PYME catalana. Van Hemmen, Esteve.
 11. El gobierno de la empresa. Salas, Vicente.
 12. La indústria farmacèutica espanyola: estructura, estratègies i competitivitat. Solà, Joaquim.
 13. Factores determinantes de las decisiones de inversión de las multinacionales industriales implantadas en Cataluña. Ángel Hermosilla; Ortega, Natàlia.
 14. La logística empresarial a les portes del nou mil·lenni. Serra, Daniel; Bosch, Júlia; Ramalhinho, Helena; Solanas, Sergi.
 15. Educación formal y demanda de la cualificación de la mano de obra en España. Una visión a largo plazo. Oliver Alonso, Josep; Mañé, Ferran; Sala, Héctor.
 16. Generación de la tesorería, eficiencia y competitividad en la empresa catalana: comparación internacional. Prior, Diego.
 17. Los incentivos fiscales a las actividades de I+D+I. Vergara, Josep M.; Busom, Isabel; Peretó, Montserrat.
 18. El sistema elèctric espanyol des de la perspectiva industrial. Nieto, Ignasi; Solà, Joaquim.
 19. El perfil del nou treballador industrial. Hermosilla, Ángel.
 20. El papel de los centros tecnológicos en el proceso innovador. Análisis de su relación con las empresas. Santamaría, Lluís; Rialp, Àlex; Rialp, Josep.
 21. Empresas y empresarios en las comarcas rurales de Catalunya. Viladomiu, Lourdes; Rosell, Jordi; Vaillant, Yancy; Zamora, Anna.
 22. La rentabilidad de inversión en I+D+I. Busom, Isabel.
 23. Índice de presión ambiental. Ludevid, Manuel; Feliu, Álvaro; Amat, Assumpta.
 24. La internacionalización de la empresa española en los nuevos estados miembros de la UE: guía práctica. Rialp, Àlex; Rialp, Josep; Mihaescu, Olga.
 25. El sector de contenidos digitales: agentes y estrategias. Guallarte, Carlos; Granger, José R.; Rodríguez, Pablo.
 26. El factor humano en la innovación: dilemas organizativos para los departamentos de I+D. Ortín, Pere; Santamaría Lluís.
 27. La productividad en la estrategia de las pequeñas y medianas empresas industriales españolas. Hermosilla, Ángel.
 28. Està perdent pes industrial Catalunya? Una anàlisi des de la perspectiva de la implantació empresarial. Solà, Joaquim; Miravitlles, Paloma.
 29. Inversiones en TIC y estrategias de crecimiento empresarial. García Canal, Esteban; Rialp, Àlex; Rialp, Josep.
 30. El sistema de formación profesional en Cataluña. Retos y estrategias ante la globalización. Oroval Planas, Esteve; Escardíbul, Josep-Oriol; Villarroya, Anna; Afcha, Sergio.
 31. La inflación diferencial en la economía española. Raymond, J. L.; Matas, A.; Vivas, H.
 32. La qualitat de les polítiques públiques i el creixement econòmic: millorar la gestió per augmentar l'eficiència econòmica i el benestar social. López Casasnovas, Guillem.
 33. L’economia de les telecomunicacions en banda ampla. Trillas, Francesc.
 34. Renovació de la indústria i sortida de la crisi. Majó, Joan; Salas, Vicente i Gual, Jordi.
 35. L’absentisme laboral a la indústria catalana. 64 Experiències. Ortega, Natàlia.
 36. Estructura industrial i tecnològica dels municipis del tram central de la B-30. Solà, Joaquim; Sáez, Xavier i Termes, Montserrat.
 37. La competitividad de las empresas industriales catalanas y españolas y factores determinantes. Raymond, Josep Lluís.
 38. La distribución territorial de la actividad industrial en España: Una visión a largo plazo. Sudrià, Carles.
 39. Finançament de la innovació, la internacionalització i el creixement de l’empresa catalana. Oriol Amat


El CEI ha publicat els següents llibres en els que van intervenir especialistes de prestigi reconegut:

Competir en Europa (Editorial Ariel 1996) Competir en Europa està en el mateix origen del Centre d’Economia Industrial. Va ser elaborat per Vicente Salas i supervisat per un comitè d’experts; compta amb un pròleg a càrrec de Jordi Pujol, expresident de la Generalitat de Catalunya,.
El Comitè d’experts va estar format pels professors Enric Genescà i Antoni Serra Ramoneda, de la UAB; José A. García Durán de la UB; Pere Escorsa de la UPC i pels especialistes Jordi Conejos per part de la Generalitat de Catalunya (CIRIT), Andreu Gispert de la Cambra de Comerç de Barcelona, Joan Majó, exministre d’Indústria i Josep M. Surís de la UAB i de la Fundació Empresa i Ciència.

La industria en España: claves para competir en un mundo global (Editorial Ariel 2005). Els autors de La industria en España: claves para competir en un mundo global foren: Joan Lluís Capalleras, Montserrat Domingo, Manuel Espitia, Miguel A. García-Cestona, Carmen García Olaverri, Enric Genescà, Jordi Goula, Emilio Huerta, Ferran Mañé, Josep Oliver Alonso, Jorge Rosell, Josep M. Surís, Jordi Surroca, Josep Tribó i Yancy Vaillant. El pròleg va anar a càrrec de Pasqual Maragall, expresident de la Generalitat de Catalunya.

L’any 2005 aquest llibre va rebre el premi Joan Sardà Dexeus que atorga anualment el Col·legi d’Economistes de Catalunya.

Publicacions per a d'altres institucions

A més dels estudis esmentats, el CEI realitza altres estudis encarregats pel Departament d’Empresa i Ocupació de la Generalitat de Catalunya, per a la seva col·lecció Papers d’Economia Industrial. Els estudis publicats per a aquesta institució han estat els següents:

 • La innovació i l’R+D industrial a Catalunya. Solà, Joaquim; Sáez, Xavier; Termes, Montserrat.
 • Directius catalans al món: 30 experiències. Hernández, Joan Miquel; Hermosilla, Ángel; Fontrodona, Jordi; Pezzi, Alberto.
 • Anàlisi del teixit industrial de Catalunya a partir de la taula input-output. Lladós, Josep; Meseguer, Antoni; Torrent, Joan; Vilaseca, Jordi.
 • La nova indústria: el sector central de l’economia catalana. Baró, Ezequiel, Villafaña, Cinthya.
 • Els factors de creixement de la indústria catalana 1995-2005: canvi tècnic i productivitat del capital i del treball. Oliver Alonso, Josep.
 • Models de negoci per a una nova organització industrial, Joan E. Ricart, Joan E.
 • Les empreses d’alt creixement i les gaseles a Catalunya, Amat, Oriol; Fontrodona, Jordi; Hernández, Joan Miquel i Stoyanova, Alexandrina.
 • Prospectiva de la indústria catalana 2018. Waelbroeck-Rocha,Elisabeth; Lourimi, Sofiène, Bensaïd, Joy; Marlier, Pascal; Folletête, Christian, (BIPE).

Per encàrrec de la Fundación Rafael del Pino, el CEI ha realitzat l’estudi El milagro económico chino: mito y realidad, elaborat per Jacinto Soler Matutes i publicat per la pròpia Fundació en la seva col·lecció “Economía y Empresa”.

El Centre també ha realitzar els estudis següents per a l’Observatori de Mercats Exteriors de l’antic Consorci de Promoció Comercial de Catalunya (COPCA):

 • Estratègies, formes organitzatives i factors claus d’èxit internacional de les empreses catalanes: una comparativa a nivell internacional. Els seus autors foren: Àlex Rialp, Josep Rialp, Josep Lluís Llacuna, Míriam Hikimura, Maria Cristina Gheorghiu i Diana Andrea Filipescu.
 • Internacionalització i funció directiva: el perfil directiu de les empreses catalanes com a determinant de l’activitat a l’exterior. Autors: Àlex Rialp, Josep Rialp i Josep Lluís Llacuna.
 • Las estrategias de cooperación como medio de internacionalización: la experiencia de las empresas españolas. Casos. Es tracta d'un recull de casos pràctics elaborat per Esteban García Canal, Cristina López Duarte, Josep Rialp i Ana Valdés en col·laboració amb l’IESE.
 • El Proceso de transferencia tecnológica universidad-empresa. És un estudi dut a terme per Andrés Barge , Aurelia Modrego i Lluís Santamaría.

Per a la Fundación Gas Natural s’ha realitzat l'estudi anomenat El uso del gas natural en el transporte: fiscalidad y medio ambiente, a càrrec de Monstserrat Peretó, Ana Muñoz i Juan Ros.

Llibres publicats:

 • Competir en Europa. Editorial Ariel (1996).
 • La industria en España: Claves para competir en un mundo global. Editorial Ariel ( 2005).

Els estudis estan a la venda a la Fundació Empresa i Ciència, Tel. 93 581 30 20, Fax. 93 51 10 56, Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la. o en el Servei de Publicacions de la UAB, Tel. 93 581 10 22, Fax: 93 581 10 56, Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

I Jornada de Barcelona sobre Dret de la Propietat Industrial. La jornada de Barcelona sobre Propietat Industrial, que neix amb vocació anual de continuïtat, vol ésser un centre d’idees que ajudi a cercar les solucions més adequades a aquest progrés econòmic. La I Jornada va comptar amb la participació de ponents convidats de relleu com Ignacio Arroyo, catedràtic de Dret Mercantil de la UAB, Miquel Montañà, advocat, José Manuel Otero, catedràtic de Dret Mercantil de la Universidad del Alcalá de Henares i advocat, José Massaguer, catedràtic de dret Mercantil a la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona i advocat, Ignacio Sancho, magistrat i president de la secció 15a de l’Audiència Provincial de Barcelona.

Jornada sobre La nueva ley concursal y la responsabilidad civil de los administradores, amb motiu d’un canvi legislatiu important en relació a la llei concursal. Els ponents convidats van ser experts de relleu com Ignacio Arroyo, catedràtic de Dret Mercantil de la UAB; Jorge Badía, advocat-soci de Cuatrecasas Abogados; Pablo Cavestany, del despatx d'advocats Codina, Cavestany i Planas; Albert Folia, president del Col·legi de Censors Jurats de Comptes de Catalunya; Ángel Rojo, catedràtic de Dret Mercantil a la Universidad Autònoma de Madrid (UAM) i Ignacio Sancho, magistrat del Jutjat de 1a Instància núm. 31 de Barcelona.

Jornada sobre La nova llei de marques: novetats i reptes empresarials, organitzada en col·laboració amb la Cambra de Comerç i el Departament de Dret Privat de la UAB. Els ponents varen ser Xavier Carbonell, gerent de la Cambra de Comerç de Barcelon; Ignacio Arroyo, catedràtic de Dret Mercantil de la UAB; Jorge Miquel, professor titular de la UAB; Ramón Morral, professor titular de la UAB i Josep M. del Corral, conseller tècnic del Departament de Signes Distintius de l’OEPM

Seminari-debat sobre el sector multimèdia per exposar el working paper sobre l’estudi Del multimedia a la infoesfera elaborat per Pere Escorsa i Ramon Maspons.

Seminari-debat sobre estratègies d’internacionalització. Varen participar-hi Esteban García Canal, Josef Naenen, gerent d’Eurodom, Josep Lluís Bonet, conseller delegat de Freixenet i Josep M. Surís, ex director del Centre. L’acte va ser presidit per Enric Genescà, en aquell moment president del Comitè d’Estudis del Centre i membre del Consell de Direcció.

Conferència sobre La innovación tecnológica en España, a càrrec de Josep Piqué, actual president de Vueling. En la conferència hi van participar Carmen Martí, catedràtica de la UAM, César Molins, Xavier Ballús i Josep M. Surís.

Jornada sobre El Informe Olivencia: el gobierno de las sociedades cotizadas, organitzada conjuntament amb la Borsa de Barcelona. L’informe va ser presentat pel propi professor Manuel Olivencia, president de la "Comisión especial para el estudio de un código ético de los consejos de administración de las sociedades". En l'acte van intervenir els professors Vicente Salas, Carmen Galve, Miguel A. García-Cestona, Ana Isabel Fernández y Rafael Crespí. També hi van prendre part Josep M. Serra Farré, president de l’Institut de l’Empresa Familiar i Antoni Serra Ramoneda, president del Centre.

 

IV Jornada de Barcelona sobre Dret de la Propietat Industrial 

28 de novembre de 2013 [veure programa]

 

III Jornada de Barcelona sobre Dret de la Propietat Industrial

29 de novembre de 2012 [veure programa]

 

II Jornada de Barcelona sobre Dret de la Propietat Industrial

17 de novembre de 2011 [veure programa]

 

I Jornada de Barcelona sobre Dret de la Propietat Industrial

1 de juliol de 2010 [veure programa]

 

 • thumb-Page_12_-_1.jpg
 • thumb-Page_31_-_1.jpg
 • thumb-Page_06_-_1.jpg
 • Page_11_-_1.jpg
 • thumb-Page_28_-_1.jpg
 • thumb-Page_19_-_1.jpg
 • thumb-Page_21_-_1.jpg
 • Page_09_-_1.jpg
 • thumb-Page_29_-_1.jpg
 • thumb-Page_30_-_1.jpg
 • estudi_a_altres_institucions.jpg
 • Page_07_-_1.jpg
 • Page_1_-_1.jpg
 • Page_05_-_1.jpg
 • Page_08_-_1.jpg
 • Page_02_-_1.jpg
 • thumb-Page_11_-_1.jpg
 • thumb-Page_17_-_1.jpg
 • thumb-Page_22_-_1.jpg
 • Page_04_-_1.jpg

Atenció! Aquest lloc utilitza cookies i tecnologies similars.

Si no canvia la configuració del seu navegador, vostè accepta el seu ús. Saber més

Accepto

POLÍTICA DE COOKIES

Cookie és un fitxer que es descarrega a l'ordinador quan accedeix a determinades pàgines web. Les galetes permeten a una pàgina web, entre altres coses, emmagatzemar i recuperar informació sobre els hàbits de navegació d'un usuari o el seu equip i, depenent de la informació que continguin i de la manera com utilitzen els seus equips, es poden utilitzar per reconèixer a l'usuari . El navegador de l'usuari només memoritza les cookies del disc dur durant la sessió actual que ocupa un espai mínim de memòria i no fa malbé l'ordinador. Les cookies no contenen cap tipus d'informació personal específica, i la majoria d'elles s'esborren del disc dur al final de la sessió del navegador (les anomenades cookies de sessió).

La majoria dels navegadors accepten les cookies de manera estàndard i, independentment d'ells, permeten o impedeixen les galetes temporals o emmagatzemades en configuracions de seguretat.

Sense el vostre consentiment exprés: mitjançant l'activació de cookies al vostre navegador, fundacioempresaciencia.cat no vincularà a les cookies les dades emmagatzemades amb les seves dades personals facilitades en el moment de la inscripció o la compra.

Quins tipus de cookies fa servir aquest lloc web?

Cookies tècniques: són aquelles que permeten a l'usuari navegar per una pàgina web, plataforma o aplicació i l'ús de diferents opcions o serveis que existeixen, per exemple, controlar el trànsit i la comunicació de dades, identificar la sessió, accedir a les parts d'accés restringit, recordeu els elements que formen un encàrrec, realitzeu el procés de compra d'un encàrrec, feu la sol·licitud d'inscripció o participa en un esdeveniment, utilitzeu elements de seguretat durant la navegació, el contingut de la botiga per a emetre vídeos o so o compartir contingut a través de les xarxes socials.

Cookies de personalització: són aquelles que permeten a l'usuari accedir al servei amb unes característiques generals predefinides basades en una sèrie de criteris en el terminal de l'usuari, com ara l'idioma, el tipus de navegador a través del qual l'usuari accedeix al servei, la configuració regional des d'on accedeix al servei, etc.

Galetes d'anàlisi: Són aquelles que ben tractats per nosaltres o per tercers, ens permeten quantificar el nombre d'usuaris i així realitzar la mesura i anàlisi estadística de l'ús que fan els usuaris del servei ofert. Per fer-ho, analitzem la vostra navegació al nostre lloc web per millorar l'oferta de productes o serveis que us oferim. En particular, aquest lloc web utilitza Google Analytics, un servei d'anàlisi web proporcionat per Google, Inc. amb seu als Estats Units, amb seu a 1600 Amphitheatre Parkway, Mountain View, Califòrnia 94043. Per a la prestació d'aquests serveis, utilitzen cookies que recopilar informació, inclosa l'adreça IP de l'usuari, que serà transmesa, processada i emmagatzemada per Google en els termes establerts al lloc web de Google.com. Incloent la possible transmissió d'aquesta informació a tercers per raons de requisits legals o quan aquests tercers processin la informació en nom de Google.

L'Usuari accepta expressament, per a l'ús d'aquest Lloc, el tractament de la informació recollida de la manera i amb els fins esmentats. I també reconeix saber la possibilitat de rebutjar el tractament de tals dades o informació que rebutgen l'ús de Cookies seleccionant la configuració adequada a aquest efecte al vostre navegador. Tot i que aquesta opció per bloquejar galetes al vostre navegador pot no permetre l'ús total de tota la funcionalitat del lloc web.

Podeu permetre, bloquejar o eliminar les galetes instal·lades a l'ordinador configurant les opcions del navegador instal·lades a l'ordinador:


Si teniu preguntes sobre aquesta política de galetes, podeu contactar a fundacioempresaciencia.cat a fundacio.empresa.ciencia@uab.cat